Naujasis „Sveikatiados“ iššūkis suteikė mūsų darželio vaikams puikias galimybes pasimėgauti sveiku ir skaniu maistu, bet ir tapti virtuvės šefais.
Mažieji „Skruzdėliukų“ grupės vaikai kūrė skanų ir sveiką kokteilį iš obuolių, apelsinų, morkų ir kriaušių, su džiaugsmu pjaustė vaisius ir stebėjo, kaip plaktuvas juos sumaišo į skanų gėrimą. Jie mėgavosi procesu, ypač garsais, kuriuos skleidė plaktuvas. Paruošę kokteilį vaikai džiaugsmingai juo dalinosi su draugais ir darželio darbuotojais.
„Žirniukai“ surengė vaisių ir daržovių degustaciją, jos metu vaikai išreiškė savo nuomonę apie įvairių skonių vaisius ir daržoves. Vaikai nutarė, kad net citrina skaniau už morkas. Paragavę įvairiausių daržovių ir vaisių, jie sugalvojo kurti sveikuoliškus kokteilius – patys pjaustė, plakė, vaišinosi.
„Ančiukų“ grupės vaikus labai sudomino idėja dalyvauti „Sveikatiados užkandžių fiestoje. Vaikai diskutavo, kokius ingredientus naudoti, kad šie nustebintų savo skoniu, išvaizda bei vitaminų gausa. Ar tik ne vaisiai pasižymi visomis šiomis savybėmis? Jie skanūs valgyti, gražūs pažiūrėti ir vitaminų juose tikrai gausu. Vaikai išsirinko norimus produktus, pasiskirstė pareigomis ir pasinėrė į kūrybą. Gavosi gardūs ir sveiki „vaisiniai pyragėliai“.
„Boružiukai“ aptarė palankios sveikatai mitybos ypatumus, kokių produktų reikia valgyti daugiau, kad augtų sveiki ir būtų žvalūs. Bendru sutarimu mėgstamiausiu vaisiumi buvo išrinktas obuolys. Vaikai prisiminė, ką galima pagaminti iš obuolių. Kadangi lauke spaudė šaltukas ir norėjosi kažko šilto, buvo nutarta kepti obuolius, vaikai juos gardino cinamonu ir natūraliu medumi, iškeptus papuošė natūraliu jogurtu ir burokėliais spalvintais kukurūzų žiedeliais.
„Varliukų“ grupės vaikai surengė sveikuoliškų užkandžių fiestą, kurioje pilni krepšeliai vaisių tapo pagrindiniu akcentu. Vaikai ne tik karpė, klijavo vaisius, bet ir diskutavo apie jų naudą sveikatai.
„Bitutės“ nutarė atidaryti „Vaisių kavinę“. Vaikai gamino meniu: kiekvienas pateikė savo pasiūlymus, vyresnieji užrašė siūlomus patiekalus. Visi draugiškai pjaustė vaisius, kūrė kavinės aplinką, serviravo stalus. Ši veikla ne tik skatino vaikų kūrybiškumą, tačiau ir mokė vaikus planuoti ir dirbti kartu.
„Nykštukai“ susipažino su įvairiomis daržovėmis ir vaisiais, gilinosi į jų suteikiamą naudą, kūrė sveikatai palankius užkandukus.
,,Raidelių” mažieji konditeriai su džiaugsmu ir smalsumu paniro į sveikuoliško moliūgų pyrago gaminimo procesą. Mat pyragas iš moliūgų, neįprasta! Jau gamybos procese vaikai degustavo šviežią moliūgą, medų: vertino jų skonio, kvapo, tekstūros savybes bei atidžiai klausėsi mokytojų komentarų apie moliūgo ir medaus naudą sveikatai. Galiausiai ryškiai geltonus pyrago gabalėlius vaikai dovanojo darželio darbuotojams. Kaip gera buvo stebėti nušvitusius darbuotojų veidus iš vaikų rankelių priimant jiems dovanojamus pyrago gabalėlius, o kur dar dovanojimą lydintys vaikų dėkingumo žodžiai: „Čia jums už gerus darbus“.
Priešmokyklinukai „Meškučiai“ įgyvendino projektą „Kaip įsirengti sveikuolišką kavinę grupėje?“ Vaikai aiškinosi, kas yra sveikuoliška kavinė, kodėl svarbu valgyti sveikai, kaip galima ją įsirengti grupėje. Visi draugiškai aptarė kavinės meniu: pasidalino sveikuoliškų patiekalų ir užkandžių idėjomis, nusimatė, ką sveikuoliško gali pagaminti grupėje. Buvo renkamos priemonės, pasidalinta vaidmenimis, išsiaiškintas kiekvieno vaiko vaidmuo žaidimo metu. Grupėje įrengta sveikuoliška kavinė, kurioje vaikai smagiai žaidė, įgijo naujos patirties apie sveiką gyvenseną.
„Saulučių“ grupės vaikai svečiuose sulaukė Ūlos mamytės, kuri jiems ne tik pristatė kulinaro profesiją, tačiau atskleidė įdomių faktų apie morką, vaikai buvo nustebę sužinoję, kad morkos būna ne tik oranžinės, bet ir geltonos, violetinės. Vaikai galėjo pamatyti jas gyvai ir net paragauti. Kiekvienas galėjo išbandyti tešlos minkymą, kaip užlenkti koldūnų kraštelį. Po visų rimtų darbų buvo kepami sveikuoliški vafliai. Sudarę reikalingų produktų sąrašą, vaikai pasiskirstė darbais: mušė, plakė kiaušinį, bėrė miltus, kepimo miltelius ir t.t. Rezultatas – pačių rankomis gaminti, skanūs ir sveiki vafliai, papuošti vaisiais ir uogomis.
Šios įvairios veiklos ne tik skatino vaikų kūrybiškumą, bet ir padėjo suprasti, kas yra sveika mityba. Kiekviena grupė, dalyvaudama „Sveikatiados“ iššūkyje, patyrė daug smagių ir vertingų akimirkų, džiugių emocijų, įgijo naujos patirties.
Mokytoja Vilija Pranaitienė